Kvaste sami

13.5.2020
Citace:
K.M. Kruckenberg et al., Urinary Auto-brewery Syndrome: A Case Report, Annal of Internal Medicine, 2020, https://doi.org/10.7326/L19-0661
Zdroj
Nahoře kvasinky Candida glabrata 1.600 x zvětšené, dole chemická struktura sloučenin zmíněných v textu, BCarver1 at en.wikipedia/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glabrata.jpg.

Jak získat alkohol kvašením uvnitř vlastního těla ukazuje zajímavá lékařská případová studie. Moč 61leté ženy s cirhózou a nekompenzovanou cukrovkou stále obsahovala alkohol v nezanedbatelné koncentraci skoro dvě promile. Protože přesvědčivě tvrdila, že alkohol nepije, lékaři provedli testy na typické metabolity alkoholu ethylglukuronid a ethylsulfát. Výsledek byl negativní, což znamená, že alkohol v moči neprošel ženiným organismem ani metabolismem. Další pátrání ukázala, že ho produkují v močovém měchýři žijící kvasinky Candida glabrata, blízce příbuzné známým a pro výrobu alkoholu běžně užívaným kvasinkám Saccharomyces cerevisiae ze společné čeledi kvasinkovitých. Vysoká koncentrace glukózy v moči kvůli cukrovce jim poskytla dostatek potravy.

 
Odeslat komentář k článku "Kvaste sami "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kvaste sami " e-mailem

Diskuse/Aktualizace